Kan Grubu Diyeti Ne Kadar Gerçekçi?

Genel | 6 Kasım 2013 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter

Peter D’Adamo’nun, kan gruplarının genetik özelliklerini esas alarak hazırladığı Kan Grubu Diyeti’yle ilgili bilmek istediklerinize ve bu diyetin bünyenize uygun olup olmadığıyla ilgili aklınıza takılanlara bu yazımızda yanıt bulabilirsiniz.

Spor yapma olanakları kısıtlı olan kişiler, kilo kontrolü için doğal olarak, diyete yöneliyorlar. Talep yoğun olunca da bilim ve tıp insanları, kişileri daha az zorlayacak diyet yöntemleri bulmak için çalışmaya devam ediyor. İnsan vücudu ve metabolizması hakkında daha çok bilinmez açığa çıkarıldıkça bilim dünyası, kimi diyetlerin çok tehlikeli olduğunun farkına varıyor veya yeni diyetler ortaya koyuyor. Kimi diyetler, radikal ya da zorlayıcı gözükse de çeşitli bilimsel gerçeklere dayanıyorlar. Kimileriyse yalnızca bilimsel gerçeklere dayandığını iddia etmekle yetiniyor.

Mantığı ve iddia ettiği gerçekler açısından oldukça ilginç bir diyet var; kan grubu diyeti. Kan grubuna göre, tüketilmesi gereken besinlerin de değiştiğini iddia eden ve bunları bilimsel iddialarla açıklamaya çalışan bu diyetin ne kadar gerçekçi olduğunu ele almak, bünyesine uygun bir diyet arayışındakilere fikir verebilir.

Peter D’Adamo tarafından öne sürülen ve “Eat Right 4 Your Type” adlı kitapta anlatılan bu diyet, her kan grubunun, insanlık tarihinin belli bir döneminde ortaya çıktığı; dolayısıyla her kan grubunun o dönemin baskın alışkanlıklarına göre beslenmesi gerektiği iddiasına dayanıyor.

Peter D’Adamo’ya göre ilk ortaya çıkan kan grubu 0 grubu, avcı grubu oluyor. İnsanlığın ilk ortaya çıktığı dönemde herkesin bu kan grubunda olduğu ve et ağırlıklı beslendiği, dolayısıyla bu kan grubunda olan kişilerin de et ağırlıklı beslenmesi gerektiği iddia ediliyor.

Sonrasında ortaya çıkan grup ise A grubu. Çiftçiler olarak anılan bu grubun, insanların yerleşik hayata geçmesi ve çiftlikler kurmasından sonra ortaya çıktığı, bu yüzden bu kan grubundaki kişilerin, kırmızı etten uzak, vejetaryen bir beslenme şekli benimsemesi gerektiği söyleniyor.

Göçebeler olarak anılan B grubu ise, daha güçlü bir sindirim sistemine sahip ve süt ürünlerinden fayda sağlayabilen tek grup olarak nitelendiriliyor. Son ortaya çıkan AB grubuna ise A ve B gruplarının arasında bir beslenme şekli önerilmiş.

Genetik bilimciler ise Peter D’Adamo ile aynı görüşte değil. Genetik bulgulara göre ilk ortaya çıkan kan grubu, A. Ayrıca insanlık tarihinin gelişimiyle ilgili aşamalar da D’Adamo’nun iddialarını destekler nitelikte değil; zira insanların sosyal topluluklara dönüşmeye başladığı ilk aşamalarda baskın yaşam tarzının, avcı-toplayıcı yaşam tarzı olduğu doğru. Adı üzerinde avcı-toplayıcı kültürler yalnızca etle değil, yaban meyve sebzeyle de beslenirler. Ayrıca yerleşik hayata geçildikten sonra ortaya çıkan, kendi yiyeceğini yetiştiren, çiftçi kan grubunun da sebze-meyve ağırlıklı beslenmesi gerektiği iddiası da temelsiz. Besi ya da çiftlik hayvanları denilen hayvan türleri olduğuna ve insanların koyun, keçi, inek gibi hayvanları çok eski zamanlarda evcilleştirerek bunların etinden-sütünden faydalandıkları bilindiğine göre, çiftlik hayatına geçmiş insan gruplarının, hayvansal gıda tüketmediğini düşünmek için bir neden görünmüyor.

Ayrıca istatistikler de D’Adamo’ya hak veriyor gibi görünmüyor. Göçebe olarak anılan B grubu en yaygın şekilde Asya halklarında görülüyor. Oysaki D’Adamo’nun, süt ürünleriyle beslenmesi gerektiğini iddia ettiği Asya hakları, laktoz hassasiyeti göstermeye daha yatkın oluyor.

Tarafsız klinik testlerin yokluğu ve Peter D’Adamo’nun, kendi yaptığı deney ve araştırmaların sonuçlarını yayımlamamış olması da soru işaretlerini ortaya çıkartıyor. Tüm bu etkiler birleşince, Kan Grubu Diyeti’nin, işe yarayıp yaramadığı bir kenara, tehlikeli olduğunu düşünmek için bile nedenler var. Bu diyeti yapıp yapmamayı değerlendirirken, bu gerçekleri göz önünde bulundurmanızı ve mutlaka bir beslenme uzmanına danışmanızı tavsiye ederiz.

Yemek Tarifine Yorum Yapabilirsiniz

FacebookTwitterGoogle PlusRss
Diyet yemekleri tarifi – Yemek tarifleri © Diyet yemek tarifleri – Pratik ve light diyet yemek tarifi.