İftarda Ne Yemeliyiz

Genel | 28 Temmuz 2012 | 5 Yorum | Paylaş: Facebook - Twitter

Günlerin uzun havalarında iyice sıcak olması ile bu sene Mübarek Ramazan ayında zorlanabileceğimi düşünüyordum. Açıkçası tutamıcağımı falanda düşünmüştüm bi ara. Bu bağlamda ilk gün kendimi deneyecek ve duruma göre devam edecek ya da bırakacaktım. Çok şükür ki Allah sabrını gerçekten veriyormuş . Tam gaz devam ediyoruz… 🙂

 

Oruçla birlikte sizlere yararlı olmaya en azından çalışmaya devam ediyoruz.. Sıcakların ve sürenin etkisiyle zorlaşan oruç tutma sonucunda sağlığınızı korumak ve her ramazan yapılan hatalar ile kilo almaların önüne geçebileceğiniz birkaç öneri sunmak istiyoruz.. Diyet yapan kişilerin genel olarak sordukları soruların başında sahurda ve iftarda ne yemeliyiz ?  Konunun devamında buna geleceğiz.. Sahurda ne yemeliyiz başlıklı konumuzda ne yerseniz metabolizmanızı zorlamadan oruç tutabileceğinizden bahsetmiştik.. Bugünde oruç sonrası iftarda ne yenmeli ; sağlık ve kilo almamak açısından bu konuyu değerlendireceğiz..

Özellikle sıcakların normalde bile sağlığımızı etkilediği bu zamanlarda oruç tuttuğumuz için beslenmemize biraz daha dikkat ederek sahurda ve iftarda sağlıklı besleneceğiz.

Hazırsanız başlıyoruz..

İftarda Ne yemeli Ne Yememeli

İkisini de tartışacağız. Çünkü yenilen besinlerden dolayı rahatsızlanmalar daha fazla olmakta.. Yemeniz gereken besinleri ufak bir iftar mönüsü olarak vereceğiz.

-Orucumuzu su ile açıyoruz. 2 bardak su içilir. 2-3 adet hurma yenebilir.

-1 kase hafif bir çorba içilir.

15-20 dakika ara verildikten sonra tekrar yemek yenmelidir. Bu bekleme süresinde başlangıçta olan aşırı yemek yeme hissi kısmen azalacaktır.

-Çorbamızı içtikten sonra aşırı kaçmamak kaydı ile

*Protein için haşlanmış veya fırında et yemekleri veya yumurta, kuru baklagiller

*Sebzeler (Semizotu, Domates, Salatalık, Salata, Yeşil Fasulye v.b ) gibi

* Yoğurt, ayran

*Karbonhidrat almak için tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, bulgur pilavı, makarna yenilebilir.

Tatlı yeme ihtiyacı hissederseniz tatlıyı hemen yemekten sonra yemeyin. Güllaç gibi hafif sütlü tatlıları veya karpuz, üzüm, kavun, erik, vişne gibi meyveleri aşırıya kaçmadan yemekten 1-2 saat sonra yiyin. İftardan sonra herhangi bir saatte kan şekerinizi düzenlemek için bu tatlılardan birini tercih etmelisiniz…

İftar ile ilgili yazılarımıza devam edeğiz. Özellikle iftar yemekleri ile karşınızda olacağız.. Ancak bu yazımızı bir uzman görüşü ile bitiyoruz. Sağlıklı günler dileriz..

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mete Kesim, Kalbi rahatsizliği olanlar iftarda fazla yememeli dedi. Prof. Dr. Mete Kesim, iftarda hızlı ve çok yenilen İftar yemeğinin kalp krizine yol açabileceğini belirterek, oruçlu kişilerin iftarda daha dikkatli yemek yemeleri uyarısında bulundu.

İftarda fazla yemek yeme alışkanlığımiız var, oysa hızlı ve çok yemek vücuda zararlı diyen Kesim, şunları söyledi: Yemeğin birden ve aşırı şekilde mideye girmesi sonucu salgilar fazlalaşiyor. Bu da, ani tansiyon düşüklüklerine neden olur. En önemlisi ise İftar Yemekleri yemeği yedikten sonra uzanıp yatılması. Bu çok tehlikeli. Vücuttaki kan mide ve bağırsakların etrafinda toplanıyor. Beyin ve kalbe kanın gitmesi engelleniyor. Kan birden vücuda dağiıldığında, kalp çarpıntılarına ve krize kadar varıyor. Bu nedenle kalp rahatsızlığı olanlar iftarda fazla yememeli.

İFTAR, İKİ AŞAMADA YENİLMELİ

İftar yemeklerinin iki aşamali olarak yenilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Kesim, iftarda yemeği ikiye bölmeli. Önce çorba içilmeli, aradan 15-20 dakika geçtikten sonra diger yemekler yenilmelidir. Böyle yemek yenildiginde, yarım saat dinlenilmelidir dedi.

Prof. Kesim, özellikle kalp ve tansiyon hastalarını , oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine danışmaları konusunda uyardı.

KAN ŞEKERİ NORMALİN ALTINA DÜŞER

Yüksek İhtisas Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Ayçag Turan, Ramazan ayında normal beslenme düzeninin değiştiğini vurguladı. Ramazan’da günlük öğünlerin 2’ye indigini, hatırlatan Turan, gün boyu süren açlık halinde, oruç tutanlarda, kan şekerinin normalin altına düstüğünü (hipoglisemi), bunun da yorgunluk, çarpıntı, sinirlilik, terleme, bas ağrisi, dalgınlık, unutkanlık gibi sonuçlara neden olabildigini ifade etti. Özellikle şeker hastalarında açlığın, hipoglisemi ve kan şekerinin ani yükselmesi (hiperglisemi) sıklığına neden oldugunu belirten Turan, diyet tedavisinin önemli olduğu şeker hastalığı, yüksek tansiyon, mide şikayeti gibi rahatsızlıklarda hastaların, diyet tedavisinin önemi konusunda sağlık personeli tarafından bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Etiket: , , , ,

Yaşasın, Konuya 5 Yorum var

  1. ABBAS AJDA dedi ki:

    İşi Çözdüm Ben Usta. İftarda Bir Çorba İçeceksin, Bir Kaşıkta Yemekten Yiyeceksin, Sahurda da Allah Ne Verdiyse Götüreceksin.. 😉

  2. OMER GÖKTÜRK dedi ki:

    Sahurda ne yenmeli?

  3. DORA SEHER dedi ki:

    İftarda ne yapsaaak yaaa

  4. OLCAYTO ILGIM dedi ki:

    Bil bakalım akşama iftarda ne var 😀

  5. TOYGUN NİL dedi ki:

    servise ne gerek var iftarda böyle yiyin garii:))

Yemek Tarifine Yorum Yapabilirsiniz

FacebookTwitterGoogle PlusRss
Diyet yemekleri tarifi – Yemek tarifleri © Diyet yemek tarifleri – Pratik ve light diyet yemek tarifi.