Günlük Protein İhtiyacı Neye Göre Belirlenir?

Genel | 28 Kasım 2013 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter

Proteinler, vücudumuzun yapı taşıdır. Yeni doku ve organ yapımında; var olan doku ve organların onarılmasında kullanılır. Her gün almamız gereken belirli bir protein miktarı vardır. Bu miktar kişiden kişiye, hatta aynı kişi için, günden güne değişebilmektedir.

Genelde, yetişkin bir erkeğin protein ihtiyacı, günde 50–70 gram olarak hesaplanır. Protein ihtiyacımızı belirleyen ana etkenler yaşımız, cinsiyetimiz, kilomuz ve fiziksel etkinlik seviyemizdir. Doğal olarak, spor yapan birinin protein ihtiyacı, spor yapmayan birine göre daha fazla olacaktır. Eğer kişi, uzun egzersizler gerektiren dayanıklılık sporları yapıyorsa bu ihtiyaç daha da artacaktır.

Siz de kendi protein ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz. Eğer spor yapmıyorsanız, günlük protein ihtiyacınız; kilo başına 0,8 gram şeklindedir. Eğer Vücut geliştirme, hız koşusu gibi, zaman olarak kısa süren ve güç arttırmaya yönelik sporlar yapıyorsanız protein ihtiyacınız, kilo başına 1,8 grama kadar çıkabilir.
Yani kilonuzu, verilen sayılarla çarptığınızda, günlük protein ihtiyacınızı belirlemiş olursunuz.

Eğer spor yapmıyorsanız: Kilonuz x 0,8 (veya 0,7)

Eğer güç sporu yapıyorsanız (kas kütlenizi arttırmaya yönelik sporlar): kilonuz x 1 (veya 1,2)

Eğer dayanıklılık sporlarıyla uğraşıyorsanız: kilonuz x 1,4 (veya 1,8)

Antrenmanlarınız ne kadar uzun ve zorlayıcı olursa, protein ihtiyacınız da o denli artacaktır. Fakat unutmayın ki, insan bedeninin bir günde işleyebileceği protein miktarı sınırlıdır. Çok fazla protein almak size fayda sağlamayacağı gibi, çeşitli zararları bulunmaktadır. Düzenli spor yapanlarda, belli düzeyde ve geçici kas ağrıları olması olağandır. Fakat yeteri kadar protein almanıza rağmen, kas ağrısı çekiyorsanız ve bu ağrılar spor yaparken keyfinizi kaçıracak seviyeye geliyorsa, sorun protein tüketiminizde değil demektir. Uyku sürelerinizi gözden geçirebilir ya da birkaç günlüğüne spora ara vermeyi düşünebilirsiniz.

Yemek Tarifine Yorum Yapabilirsiniz

FacebookTwitterGoogle PlusRss
Diyet yemekleri tarifi – Yemek tarifleri © Diyet yemek tarifleri – Pratik ve light diyet yemek tarifi.