Kepekli Ekmek Mi Beyaz Ekmek Mi?

Genel | 8 Ekim 2012 | Yorum yok | Paylaş: Facebook - Twitter

Yıllardır merak edilen bir soru aslında bu. Kepekli ürünlerin kullanılmasının yararları hep konuşulur , bir de uzman kişilerden bu sorulara cevap almanın mantıklı olacağını düşündük…

Soru: Beyaz undan yapılan makarna ve ekmek gibi işlenmiş undan yapılan gıdaların besleyici özelliği yok. Bu tür ürünler besleyici özellik taşımaksızın sadece kilo yapar deniliyor. Sorum şu ki; organik tarımla elde edilen beyaz buğdaydan elde edilen unla yapılan pastalar besleyici midir? Kepekli buğdaydan yapılan makarna organik olmalı mı? Beyaz pirinç hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap: Sanırım makarnaların “hiçbir besleyiciliği yoktur” demek biraz zalimlik olur. Beyaz un elde edilirken birçok besleyici bileşenin eksildiği doğrudur. Buna rağmen güçlendirilmiş ve zenginleştirilmiş çoğu makarna, ekmek gibi yiyecekler besleyicidir. Kahverengi ve beyaz pirinç gibi besinler de aynı şekilde besleyicidir. Kepekli buğday unundan yapılan makarna, ekmek daha az işlenmiştir; bu nedenle besleyici doğal tahıllar içerir. Çoğu kişi biraz sert olan bu makarnaları sevmez ancak beyaz unla karıştırarak ya da çikolata sosu ile daha tatlandırabilirsiniz. Organik ürünlerden uzaklaştıkça bu daha duygusal bir konu haline gelir.

Beslenme uzmanlarının açıklamaları, bu konuda yeterince açık değil. İnsanlar böcek zehirlerinden mümkün olduğu kadar uzak durmak istedikleri için organik yiyecekleri tercih ediyor. Kontrollü kullanılan ilaçlarla üretilen besinler de bizim için güvenlidir. Makarna ya da pirinç içeren yiyecekler iyidir. Mümkün olduğu kadar kepekli, tam tahıllar tüketmeye gayret edin. Ancak kilo almamak için porsiyonlara dikkat edin.

Etiket: , , , ,

Yemek Tarifine Yorum Yapabilirsiniz

FacebookTwitterGoogle PlusRss
Diyet yemekleri tarifi – Yemek tarifleri © Diyet yemek tarifleri – Pratik ve light diyet yemek tarifi.